Dekorativní pozadí stránky

Hard core nejsou jen kartely! DLC Countdown #8

Hard core nejsou jen kartely! DLC Countdown #8

Přinášíme vám další z pravidelných přehledů těch nedůležitějších změn, které nás čekají v oblasti dodavatelsko-odběratelských vztahů. Ve zpravodaji DLC Countdown #8 se v rámci mezinárodního projektu Distribution Law Center začínáme věnovat tvrdým omezením ve vertikálních dohodách.

Aby podnikatelé mohli klidně usínat s vědomím, že jejich distribuční smlouvy neodporují soutěžnímu právu, měli by si pohlídat, aby se na takové dohody vztahovala bloková výjimka. To půjde jen tehdy, pokud v těchto dohodách nebudou sjednána tzv. tvrdá omezení (hard core restrictions). Jejich sjednání totiž vylučuje aplikaci blokové výjimky na celou dohodu mezi dodavatelem a odběratelem. Nejde však jen o formalitu, neboť soutěžní úřady (a to i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže) neváhají za tvrdá omezení ukládat vysoké pokuty až do výše 10 % z obratu celé podnikatelské skupiny (nepřeháníme).

Tvrdých omezení naštěstí není mnoho – můžeme je spočítat na prstech jedné ruky. Patří mezi ně dohody o určování cen pro další prodej (RPM), ukládání územních anebo zákaznických omezení a specifická omezení prodejů ze strany selektivních distributorů.

Návrh nové blokové výjimky, která začne platit v červnu tohoto roku, zachovává základní seznam tvrdých omezení v podstatě beze změny. Dojde však k důležitým úpravám, které povětšinou reagují na rozvoj elektronického obchodování. Komise se on-line segmentu chce v budoucnu věnovat, a proto se rozhodla stanovit jasná pravidla, která jsou ale podle nás pro (nejen internetové) podnikatele atraktivnější než ta stávající.

Pokud se chcete dozvědět o tvrdých omezeních a jejich budoucnosti více a zajímá vás, kolik dalších tvrdých omezení VABER rozlišuje, přečtěte si náš DLC Countdown #8. A čtěte i nadále náš blog, protože jednotlivým tvrdým omezením se budeme věnovat v dalších příspěvcích.

Pokud si přejete zpravodaj dostávat do svých e-mailových schránek, kontaktujte nás na e-mailové adrese karolina.jagerova@havelpartners.cz.

 

Zdroje článku

Související články