Dekorativní pozadí stránky

Britský komik si změnil jméno na Hugo Boss. A co na to říká společnost Hugo Boss AG?

Britský komik si změnil jméno na Hugo Boss. A co na to říká společnost Hugo Boss AG?

Motiv? Pomsta

Konkrétní motiv komika je především právní spor mezi Hugo Boss a menším britským pivovarem. Pivovar Boss Brewing pocházející z velšského města Swansea vedl se společností Hugo Boss od září roku 2019 spory ohledně používání pojmu „Boss“ v názvu piva.

Po čtyřměsíčním sporu velšský pivovar přistoupil k úpravě jména svých piv Boss Boss a Boss Black a přizpůsobil se podmínkám společnosti Hugo Boss. Majitel pivovaru dodal, že nerozumí postupům módního giganta ve snaze donutit přestat používat obecné pojmenování „Boss“ místní podnik, kdy toto užívání nemá globální dopad na světový trh v rámci módy a textilu.

Pro Hugo Boss to ale nebyl jediný spor s menším podnikem, dokonce v minulosti činil právní kroky také proti charitativní společnosti DarkGirlBoss.

Může tato změna jména vyvolat další právní spor?

Pokud bude komik své nové jméno používat v zásadě pouze při běžných životních situacích, nebude se jednat o právní jednání omezující módní společnost. Na druhou stranu, pokud by začal vyrábět oblečení pod tímto jménem, mohlo by se pravděpodobně jednat o porušení ochranné známky.

Joe v souvislosti se změnou jména zmínil, že v jednom z nových dílů svého pořadu přijde se svým novým výrobkem. Uvidíme tedy, čeho se výrobek bude týkat a jestli nejde pouze o žert. Společnost Hugo Boss se zatím ve svém prohlášení vyjádřila poměrně vtipně takto „Vítáme komika dříve známého jako Joe Lycett do rodiny Hugo Boss“.

Z této situace totiž vyplývá určité ponaučení do budoucna nejen pro společnost Hugo Boss, ale i pro další úspěšné společnosti s mezinárodním dosahem. Ty by měly obezřetně volit s kým, a proč začnou vést právní spor. Mediální obraz sporu a jeho výsledek totiž může mít velmi negativní vliv na pověst dané značky a její vnímání u veřejnosti. A jak nás naše praxe naučila, pozitivní PR je mnohdy více, než úspěšný známkoprávní (či jiný) spor.

Související články
Nástrahy ochranné známky v USA – na co se připravit
Tereza Hrabáková, Renata Vaňková

Nástrahy ochranné známky v USA – na co se připravit

Většina klientů, kteří nás osloví s žádostí o pomoc při podání přihlášky ochranné známky, má samozřejmě největší zájem o chráněné označení v Česku, na Slovensku nebo v Evropské unii. Další oblíbenou známkovou „destinací“ je USA. Připravte se však, že se jedná o značně odlišné a poněkud náročné řízen