Dekorativní pozadí stránky

Adidas vede boj za své tři pruhy

Adidas vede boj za své tři pruhy

Když na straně oděvu spatříte tři pruhy, automaticky si řeknete: „To je Adidas!“ Alespoň to tvrdí německý výrobce sportovního oblečení a svá práva na tři pruhy důrazně chrání. V posledních letech se však díky tomu stává terčem kritiky. Například v březnu 2017 americký řetězec s módou Forever 21 podal žalobu, v níž uvedl, že Adidas se při vymáhání svých práv k pruhům chová „agresivně“ a šikanózně, a tím znemožňuje dalším společnostem, používat v jejich návrzích pruhy jako dekorační prvek. V České republice zatím Adidas moc úspěšný nebyl. Jsou nám známy dva starší případy, kdy se neúspěšně snažil napadnout zápis ochranných známek se třemi pruhy pro oblečení a obuv. Jedná se o tyto známky:

         

Posuďte sami, jestli byste si mysleli, že takto označené oblečení pochází od Adidas.

Forever 21 tvrdí, že mu Adidas kvůli používání vertikálního pruhu již mnohokrát vyhrožoval žalobou. Forever 21 se však s monopolem tohoto giganta se sportovním oblečením nechce smířit a žádá kalifornský soud o deklaratorní rozsudek. Tímto krokem usiluje o to, aby mohl používat pruhy jako dekoraci v rámci svých návrhů bez omezení, aniž by se nad ním „stahovala mračna“ v podobě další žaloby. Forever 21 také doufá, že v rozsudku zazní, že návrhy značky Forever 21 ochrannou známku Adidas nerozmělňují (tzn. že tři pruhy neztratí díky výrobkům Forever 21 svou exkluzivitu pro Adidas). Protože však soudní spor stále probíhá, musíme si ještě počkat na rozhodnutí.

Adidas byl v minulosti již několikrát s žalobami velmi úspěšný a jeho ochranné známky s třemi pruhy byly posouzeny jako známky s dobrým jménem. Například v roce 2008 dostal Adidas od společnosti Collective Brands 305 milionů dolarů. V roce 2015 také porazil značku s teniskami Skechers, která prodávala obuv velmi podobnou známému výrobku Stan Smith. Adidas má zatím v žalobách úspěch. Jak daleko však může až zajít? Tři vertikální pruhy na obuvi nebo oblečení – to je neodmyslitelně Adidas, ale co třeba dva nebo čtyři pruhy, se kterými má Adidas také problém? Nebo pruhy s jinou šířkou a jinými barvami, než jaké používá Adidas? Tyto otázky budou možná ještě na pořadu dne.

Související články
Nástrahy ochranné známky v USA – na co se připravit
Tereza Hrabáková, Renata Vaňková

Nástrahy ochranné známky v USA – na co se připravit

Většina klientů, kteří nás osloví s žádostí o pomoc při podání přihlášky ochranné známky, má samozřejmě největší zájem o chráněné označení v Česku, na Slovensku nebo v Evropské unii. Další oblíbenou známkovou „destinací“ je USA. Připravte se však, že se jedná o značně odlišné a poněkud náročné řízen