Dekorativní pozadí stránky

Investiční proces a jeho nástrahy pro startup

Investiční proces a jeho nástrahy pro startup

Investiční proces může mít mnoho kol, které lze s jistou měrou zjednodušení rozdělit na: Pre-Seed, Seed, Série A B, C a tak dále až do nekonečna. To ale rozhodně neznamená, že každý startup musí projít všemi těmito koly. Právě naopak, drtivá většina startupů končí v seedu a dále se pak dostane jen hrstka těch nejúspěšnějších.

Pre-seed - cesta z garáže

Venture investice samozřejmě nejsou určeny jen pro expandující firmy a velké ryby. I když společnost ještě není založena, prodeje produktu nejsou spuštěny, nebo dokonce produkt ještě není ani vyvinut, už v tomto kole může být startup investovatelný. Pre-seed investice bude mít sice jiný objem, než v pozdějších investičních kolech, ale cíl bude stejný, a to nakopnout startup.

Nemáš ještě „nahajrované“ lidi, kompletní produkt nebo detailní představu o marketingových kanálech? Nevadí. V pre-Seedu se neoslovují velké venture fondy a nehraje se o milionové investice na expanzi do USA. Obvykle se zde jedná o pár desítek tisíc euro až výjimečně nižší jednotky stovek tisíc euro, typicky na pronájem prostor přes ulici nebo dotažení nějakého dílčího úkolu v rámci vývoje produktu. Tomu odpovídá i typ investora, nejčastěji se zde potkáváme s příbuznými, kamarády foundera, nadšenci nebo jen těmi, kdo si neuvědomují rizika - tzv. FFF (friends, family, fools). V pre-seedu jsou FFF v českých podmínkách nejvýznamnějším investorem, takže nepodceňujte dobré rodinné a kamarádské vztahy. Mohou být základem pro vaše pozdější miliardy :).

Pravdou také je, že se v ČR na  pre-seed investice rovněž začínají zaměřovat některé venture fondy. Častěji zde ale narazíme na tzv. andělské investory (angels) nebo bohaté a investičně zkušené anděly (tzv. super angels), jejichž zapojení může váš startup pořádně zviditelnit. Pravděpodobnost získání investice v pre-seedu v podmínkách ČR ale zatím není moc vysoká. Je to především ze dvou důvodů – za prvé investoři nechtějí podstupovat tak velké riziko (pre-seed je opravdu velmi ranná podnikatelská fáze) a za druhé mají obavu s přílišného naředění founderů a ztráty jejich motivace v následných investičních kolech. I v pre-seedu se ale blýská na časy a founders komunita přišla s iniciativou Czech Founders VC, takže nelámejme hůl.

Právní příprava je v rámci pre-seedu obvykle minimální a sofistikovanost právní dokumentace tomu často odpovídá. Není se čemu divit, pre-seed investoři svou investici totiž často vnímají spíše jako přátelskou výpomoc, než standardní investiční kolo. Z právní dokumentace tak lze nejčastěji narazit na nějakou obdobu konvertibilní půjčky, naprosto zřídka si bude chtít investor koupit podíl ve startupu (proč by to taky dělal, že .. ?).

Přesto rozhodně nepodceňujte pre-seed. Některé z nejúspěšnějších českých startupů získaly svou první investici právě takhle.

Seed jako vstupenka k velké hře …

Z pre-seedu skočíme rovnýma noha do seedu. Seed je první „reálné“ investiční kolo. Nejvíce startupů hledá investice právě v tomhle kole a drtivá většina startupů v tomto investičním kole také končí.

Stejně jako v pre-seedu startup nutně nemusí generovat tržby, ale founder by už měl mít jasno ohledně hlavních kontur jeho podnikání. Tj. (a) co prodává, (b) kdo jsou jeho zákazníci, (c) na jakém trhu to prodává a (d) kolik mu to zhruba vynese (tj. představa o návratnosti investice). Na těchto myšlenkách pak founder postaví tzv. pitch deck (pitch) a business plán (součástí bývá i finanční plán) a když to má hotovo, může vyrazit za investory.

Investice, kterou foundeři v seedu obvykle získají, se v ČR obvykle pohybuje v řádu jednotek stovek tisíc eur. Typický seed investor je na seed specializovaný venture fond (VC), kterých je u nás celá řada. Ostatně drtivá většina českých VCéček se orientuje právě na seed investice. Kromě VC fondů v seedu investují rovněž bohatí lidé, kteří se nebojí rizika, angels (jako v pre-seedu) a super angels. Někdy, byť stále bohužel zřídka, zde rovněž vidíme investovat i korporáty, které si tak nejčastěji opatřují inovace.

Před investicí si investor bude obvykle dělat zjednodušenou (právní) prověrku, tzv. DDéčko. Prostě projde právní a finanční dokumenty a podívá se tak na startup hezky po lupou. Výhoda tohoto procesu je kromě identifikace všech různých rizik také to, že dojde k narovnání očekávání a všichni si sundají růžové brýle.

Pokud se investor rozhodne investovat, následuje návrh term sheetu, což je dokument stručně zachycující komerční dohodu ohledně poskytované investice.

K realizaci seed investice dojde nejčastěji na základě konvertibilní půjčky. Dále se mohou objevit i různé variace na konvertibilní půjčku, jako jsou SAFEs a KISSEs.

Ani v seedu ovšem není vyloučeno, že si investor koupí přímo podíl (akcie), byť se tak děje podstatně méně často a zpravidla u vyšších investic. V takovém případě se použije dvojice právních dokumentů: 1) SPA (Share Purchase Agreement) - někdy také IA (Investment Agreement) a 2) SHA (Shareholders´ Agreement). Tím se trochu stírají rozdíly mezi seedem a Áčkem, kde je tato dokumentace typická.

Série A – jízda ke hvězdám

V Áčku jde opravdu o velké peníze! Série A se odlišuje od ostatních investičních kol kromě náročnosti přípravy i celkovým objemem investovaných peněz. Ten se pohybuje minimálně v milionech eur, a to je i jeden z důvodů, proč se do tohoto kola dostane jenom málo startupů. V Áčku jde o zahraniční expanzi, globální marketing nového produktu, otevření nového servisního centra nebo rozšíření výroby. V Áčku se prostě investuje do dobře rozběhnutých startupů s cílem jejich podnikání dále rozšířit a masivně zvýšit valuaci startupu. Často je motivem udělat z lokálního startupu, startup globální nebo alespoň vytvořit regionálního leadera.

Jak už jsme uvedli, v Áčku jde o spoustu peněž a tomu odpovídá i příprava na fundraising. Foundeři tu cílí na velké, často mezinárodní, venture fondy a očekává se od nich perfektní připravenost. Dělají se rozsáhlá DDéčka a vyjednávají se a uzavírají 1) SPAčka (Share Purchase Agreement) a 2) SHAčka (Shareholders´ Agreement). A to vše v angličtině.

Po Áčku následují další investiční kola - série B, série C atd. Obvykle v nich jde o více a více peněz. Kromě vstupu dalších investorů nebo navyšování investic těch stávajících, se upravují podmínky ko-existence investorů a founderů, takže se až do úplného zblbnutí neustále dodatkuje nebo dokonce úplně nahrazuje SHAčko.

Pořád něco nového …

Výše jsme uvedli jednotlivá kola investičního procesu. Pamatuj, že kol může být ale daleko více a stejně tak i terminologie, která je vystihuje, se může lišit. Kromě standardních investičních kol lze rovněž narazit na „mezikola“ v podobě tzv. bridge rounds (překlenovací financování), které může proběhnout za účelem poskytnutí provozního financování, často v důsledku nějaké vnější negativní události (COVID, zdražení energií apod.). „Bridge“ peníze obvykle poskytují stávající investoři.

V každém investičním kole čeká foundera vyjednávání o co nejlepších podmínkách, což vyžaduje úsilí a přípravu. Pokud tedy nechceš zůstat s těmi pár tisíci, co ti půjčil kámoš z dětství, měl by ses na tuto jízdu řádně připravit! Jedině tak lze pravděpodobnost úspěchu maximalizovat.

 

Zdroje článku

Související články
Trh START jako optimální cíl pro startupy
Martin Stančík, Jan Skalný, Josef Bouchal

Trh START jako optimální cíl pro startupy

Financování českých a slovenských startupů obecně probíhá prostřednictvím investice do ekvity nebo formou konvertibilního úvěru v rámci standardních investičních kol (pre-seed, seed a series A-C). Zajímavou alternativou k získání kapitálu v pozdějších fázích rozvoje společnosti pak může být vstup na