Dekorativní pozadí stránky

Pandémia Covid-19 zvýšila riziko falšovania výrobkov

Pandémia Covid-19 zvýšila riziko falšovania výrobkov

Módna značka Crocs tvrdí, že jej konkurencia podporuje dovoz falzifikátov

Predaj falzifikátov je najčastejšie spájaný práve s módnym priemyslom. Módna značka Crocs, ktorá je celosvetovo známa vďaka svojim charakteristickým „crocsom“ podala začiatkom júna 2021 podnet na Komisiu pre medzinárodný obchod v USA, v ktorom tvrdí, že desiatky módnych značiek sa zúčastňujú nelegálneho dovozu a predaja obuvi, ktorá porušuje registrované ochranné známky spoločnosti Crocs. Značka Crocs vo svojej sťažnosti uviedla, že dochádza k porušovaniu nie len jej slovnej ochrannej známky „CROCS“ ale aj 3D ochrannej známky, ktorá opisuje charakteristický tvar Crocs topánok. Podnet okrem iných smeroval aj proti známej americkej značke Skechers, ktorá uviedla na trh obuv, ktorá sa výrazne podobá na topánky značky Crocs. Zhodnoťte sami, či by ste vedeli posúdiť, že táto obuv nepochádza od značky Crocs:

 

Skechers „Heart Charmer“[1]

Ochranná známka Crocs č. 5149328[2]

 

Falošné výrobky sa objavujú aj pri liekoch či iných zdravotníckych pomôckach

Napriek tomu, že falošné výrobky sú v očiach verejnosti najčastejšie spájané s luxusným tovarom a oblečením, falšovanie je problém takmer všetkých priemyselných odvetví a pandémia Covid-19 bola pre falšovateľov príležitosťou ako trh s falošnými výrobkami ešte rozšíriť. Falzifikáty sa počas pandémie týkali vo väčšej miere aj ochranných pomôcok ako rúšok, respirátorov, dezinfekčných gélov, latexových rukavíc a v poslednej dobe dokonca aj vakcín proti ochoreniu Covid-19. Falošné vakcíny proti Covidu-19 od spoločností Pfizer-BionTech sa objavili v Mexiku či v Poľsku.[3] Práve takéto falošné výrobky predstavujú pre spotrebiteľov najväčšie zdravotné riziko. Zdravotné a bezpečnostné riziko, aj keď v menšej miere, nesú aj falošné odevy, a to najmä ich chemické zloženie či neregulovaný spôsob výroby.

 

Predaj falzifikátov prostredníctvom online trhovísk

K zvýšenému počtu falzifikátov na trhu výrazne prispieva práve rozvoj Internetu a online nakupovania. V roku 2020 sa pred Tribunál Európskej únie („Tribunál“) dostal súdny spor, v ktorom nemecký výrobca parfumov Coty tvrdil, že internetový gigant Amazon porušuje jeho práva, keď na svojich stránkach predáva falzifikát  parfumu „DAVIDOFF“ a žiadal zastavenie ďalšieho predaja týchto falzifikátov. Tribunál rozhodol, že Amazon, ako online trhovisko tovarov, ktoré porušujú práva z duševného vlastníctva, sám práva z duševného vlastníctva neporušuje. Podľa Tribunálu nie je uchovávanie produktov pre tretiu osobu, ktorá tieto produkty predáva, bez vedomosti o tom, že takéto tovary porušujú práva z ochranných známok považované za používanie ochrannej známky a teda nie je porušením práv z ochrannej známky. Po rozhodnutí Tribunálu sa spor opäť dostal na Najvyšší súd Nemeckej spolkovej republiky, ktorý spor vrátil odvolaciemu súdu spolu s pokynom, aby odvolací súd preskúmal či Amazon nie je zodpovedný za porušenie povinnosti starostlivosti tým, že úmyselne a príčinne prispela k porušeniu ochrannej známky. Bude zaujímavé sledovať ako sa spor ďalej vyvinie a akú rolu budú v boji proti falzifikátom zohrávať veľké spoločnosti ako Amazon či Ebay.

 

Ako zabrániť falšovaniu výrobkov

Falšovanie neovplyvňuje iba spotrebiteľov, ale spôsobuje výrazné finančné straty aj pre podnikateľov, a to najmä pre malé a stredné podniky. Prvým krokom pri ochrane proti falšovaniu tovarov je ochrana práv duševného vlastníctva prostredníctvom ochranných známok či dizajnov. Práve registrácia ochranných známok či dizajnov poskytuje majiteľovi silnejšie postavenie pri ochrane jeho práv pri potencionálnom falšovaní jeho výrobkov.

Aj v prípade registrovaných práv, však existuje riziko falšovania tovarov. Moderné elektronické technológie na sledovanie tovaru či označenie tovaru jedinečnými grafickými kódmi môže prispieť k odhaľovaniu falzifikátov. Dôležité je tiež budovanie dobrého mena značky, vďaka čomu spotrebitelia ľahšie rozlíšia originálne výrobky od tých falošných.

Vzhľadom na zvyšujúce sa riziko falšovania výrobkov odporúčame našim klientom dostatočne chrániť ich predmety duševného vlastníctva. Na tieto účely možno využiť aj grantový program Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo, ktorý poskytuje malým a stredným podnikom až 1.500 EUR na ochranu ich duševného vlastníctva. Viac sa o fonde podpory Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo dočítate na našom blogu TU.


[2] Ochranná známka č. 5149328

[3] zdroj: https://www.bbc.com/news/world-56844149

 

AutoriŠtěpán Štarha, Robert Gašparovič a Petra Kováčechová

 

Zdroje článku

Související články
Nástrahy ochranné známky v USA – na co se připravit
Tereza Hrabáková, Renata Vaňková

Nástrahy ochranné známky v USA – na co se připravit

Většina klientů, kteří nás osloví s žádostí o pomoc při podání přihlášky ochranné známky, má samozřejmě největší zájem o chráněné označení v Česku, na Slovensku nebo v Evropské unii. Další oblíbenou známkovou „destinací“ je USA. Připravte se však, že se jedná o značně odlišné a poněkud náročné řízen