Dekorativní pozadí stránky

Obchodní zastoupení a jeho (soutěžně)právní režim. DLC Countdown #3

Obchodní zastoupení a jeho (soutěžně)právní režim. DLC Countdown #3

Přinášíme vám další z pravidelných přehledů těch nedůležitějších změn, které nás čekají v oblasti dodavatelsko-odběratelských vztahů. Ve zpravodaji DLC Countdown #3 se v rámci mezinárodního projektu Distribution Law Center věnujeme problematice obchodního zastoupení.

 

Každý podnikatel určitě přemýšlí nad tím, jak co možná nejefektivněji přilákat nové zákazníky a zvýšit své tržby. Možná ho přitom už napadlo využít systému obchodního zastoupení. Představa je to lákavá. Namísto složitého budování vlastní distribuční infrastruktury nebo ještě složitějšího vyjednávání s nezávislými distributory stačí určit obchodního zástupce a bez omezení jej úkolovat. Aby se však takový postup nedostal do křížku se soutěžním právem, je třeba dodržovat poměrně přísná pravidla.

Dohody o obchodním zastoupení podléhají z pohledu soutěžního práva zvláštnímu režimu. Při splnění určitých podmínek se totiž na obchodního zástupce nahlíží jako na „prodlouženou ruku“ zmocnitele, jehož jménem a na jehož účet při zprostředkování obchodů jedná. Obchodní zástupce se tak v podstatě do pozice vlastních zaměstnanců zmocnitele. A stejně jako zaměstnanci bude moci být úkolován.

Pokud je vše správně nastaveno, pravidla soutěžního práva se na vztah mezi zmocnitelem a obchodním zástupcem vůbec neuplatní. Zmocnitel bude v takovém případě oprávněn obchodnímu zástupci určovat ceny pro další prodej nebo ho omezovat v dodávkách vybraným zákazníkům. A to zcela bez rizika zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže anebo uložení vysokých pokut.

Ptáte se, jak je to možné a jaké podmínky byste pro uplatnění tohoto režimu museli splnit? Pak se určitě podívejte na další vydání našeho zpravodaje. Najdete v něm praktické rady, jak smlouvy s obchodními zástupci správně nastavit. Mimochodem, věděli jste, že se od června příštího roku budete moci obchodního zástupce z rizik „vyplatit“, a zachovat si tak nad ním absolutní kontrolu?

Třetí díl zpravodaje naleznete zde: DLC Countdown #3

Čtvrtý díl vychází v úterý 11. 1. 2022. Tak šťastné a veselé!

Zdroje článku

Související články